Wolnogotowany kurczak z parmezanem

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 4 H
Data dodania: 2022-09-27
Wolnogotowany kurczak z parmezanem

SKŁADNIKI

masło lub nieprzywierający spray do pieczenia
4 piersi z kurczaka bez kości, bez skóry
sól i pieprz
2 słoiki sosu marinara ok 700 ml
2 do 3 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki opcjonalnie
1/2 do 1 szklanki panko lub bułki tartej opcjonalnie
1 do 2 szklanek rozdrobnionego sera mozzarella
1/4 szklanki świeżo startego parmezanu więcej przy podawaniu
1/4 szklanki świeżej pietruszki drobno posiekanej

WYKONANIE

Spryskaj lub natłuść wnętrze misy wolnowaru. Dopraw każdą pierś z kurczaka solą i pieprzem z każdej strony i umieść w wolnowarze.
Używając dużej miski do mieszania, wlej sos marinara, dodaj mielony czosnek i suszone oregano oraz pokruszone czerwone płatki papryki, jeśli używasz. Wymieszaj razem, posmakuj i dodaj sól i pieprz, jeśli to konieczne. Zalej sosem piersi z kurczaka w wolnowarze. Upewnij się, że cały kurczak jest pokryty sosem. Przykryj i gotuj na LOW przez około 4 godziny.
Po ugotowaniu kurczaka posyp panko na każdej piersi z kurczaka. Alternatywnie, możesz zrumienić panko lub bułkę tartą na patelni przed posypaniem kurczaka. Dodaj rozdrobniony ser mozzarella i parmezan układając na każdej piersi z kurczaka, przykryj wolnowar i gotuj, aż ser się rozpuści. Udekoruj świeżą pietruszką i parmezanem i podawaj z ugotowanym spaghetti.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.