Solankowy kurczak w całości z wolnowaru

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 5 H
Czas na Low: 7 H
Data dodania: 2021-05-20
Solankowy kurczak w całości z wolnowaru

SKŁADNIKI

1 tuszka kurczaka ok. 2 kg
zimna woda i sól
8 liści laurowych i 10 ziaren ziela angielskiego
2 cytryny pokrojone w ćwiartki
kilka gałązek tymianku
15 ziaren czarnego pieprzu

łyżka otartego oregano
płaska łyżka papryki
pół szklanki białego wytrawnego wina

WYKONANIE

W sporym szklanym lub kamionkowym naczyniu przygotuj solankę, tyle aby zakryła kurczaka. Na jeden litr wody dodaj jedną łyżkę soli oraz liście laurowe, ziele angielskie, gałązki tymianku i czarny pieprz. Wciśnij do niej sok z cytryn oraz wyciśnięte owoce. Włóż kurczaka do solanki i wstaw do lodówki na noc.
Następnego dnia mięso osusz i natrzyj oregano oraz papryką. Ułóż kurczaka w misie wolnowaru, obok wlej wino i wolnowarz w trybie LOW przez 7 godzin. Nie zapomnij o bastowaniu – co godzinę polewaj mięso sosem który wytwarza się podczas duszenia.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.