Polędwiczka wieprzowa faszerowana daktylami duszona w porach

Ilość porcji: 1-2
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 2 h
Czas na Low: 4 h
Data dodania: 2020-01-03
Polędwiczka wieprzowa faszerowana daktylami duszona w porach

SKŁADNIKI

1 polędwiczka wieprzowa 350g
8 suszonych daktyli
2 łyżki sosu teryaki
1 łyżka sosu ostro-kwaśnego
Sól, pieprz
1 por posiekany w paski
Ew. łyżeczka curry
½ szklanki białego wina
150 g brązowego ryżu
Szklanka bulionu
Sól, pieprz

WYKONANIE

Polędwiczkę oczyść z błon. Z grubszej strony za pomocą palca zrób dziurę wzdłuż całego kawałka mięsa postaraj się nie przedziurawić. W tak powstałą kieszeń włóż daktyle zmieści się około połowy. Nie musisz wiązać, ani zabezpieczać wykałaczkami.
Zamarynuj mięso w połączeniu teryaki, sos ostro-kwaśny, sól i pieprz. Najlepiej aby poleżało ze 2 godziny w lodówce.
Na spód misy wolnowaru wyłóż pory oraz te daktyle które nie zmieściły się do polędwiczki. Dopraw solą i pieprzem i curry jeśli się zdecydujesz. Wymieszaj. Na pora połóż polędwiczkę i wlej wino. Ustaw grzanie na tryb high, czas 2 godziny. Po 30 minutach dodaj ryż oraz bulion.
Serwuj z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.