Pieczone łódeczki z batatów z wędzonym łososiem

Ilość porcji: 1-2
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 2
Czas na Low: -
Data dodania: 2018-06-12
Pieczone łódeczki z batatów z wędzonym łososiem

SKŁADNIKI

Bataty, 1 sztuka około 250 g
Łosoś wędzony na zimno, 100 g
Awokado Haas, 1 szt
Czosnek, 2 ząbki
Sok wyciśnięty z połowy cytryny
Soł, pieprz do smaku
Oliwa, 2 łyżki
Koperek, 2 gałązki

WYKONANIE

Batata umyj i przekrój na pół. Za pomocą łyżki wydrąż ze środka miąższ pozostawiając mały rant przy skórce. Obie połówki batata posmaruj oliwą, przypraw solą i pieprzem, spód zawiń folią aluminiową. Tak przygotowane bataty włóż do naczynia wolnowaru Crock-Pot. Ustaw program na high i zapiekaj przez 2 godziny. Kontroluj poziom wypieczenia, w razie potrzeby skróć lub wydłuż czas.
Przygotuj guacamole miąższ awokado wydrąż do miski, połowę rozgnieć widelcem, drugą połowę pokrój w kostkę. Do awokado dodaj sok z cytryny, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj.
Upieczone bataty ułóż na talerzach, napełnij je guacamole, na wierzchu ułóż pokrojonego w paski łososia. Przed podaniem posyp bataty posiekanym koperkiem.

Przepis Darka Kuźniaka
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.