Kurczak Teryaki z brązowym ryżem z Crock-Pot Express

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 10 min
Czas na Low: 15 min
Data dodania: 2021-08-24
Kurczak Teryaki z brązowym ryżem z Crock-Pot Express

SKŁADNIKI

6-8 udek z kurczaka bez skóry i kości
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
4 łyżki mirinu
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka drobno posiekanego imbiru
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
250 g brązowego ryżu basmati
½ łyżki mąki kukurydzianej
Nasiona sezamu
Ulubione warzywa do podania

WYKONANIE

Umieścić sos sojowy, mirin, olej sezamowy, cukier, imbir i czosnek w średniej wielkości misce, dobrze wymieszać i dodać kurczaka, obtoczyć udka w sosie. Przykryć i marynować przez ok. 30 minut. Umieścić nieumyty brązowy ryż w wewnętrznym garnku multicookera i używając miarki, dodać 2 ½ zimnej wody. Zamknąć pokrywę i gotować na ustawieniu Ryż/Risotto przez 15 minut.
Po upływie tego czasu uwolnić ciśnienie. Przełożyć ryż do ciepłej miski i dodać marynowanego kurczaka i sos do misy multicookera.
Przykryć i gotować na Manual przez 10 minut, uwalniając parę ręcznie po zakończeniu czasu gotowania.
Rozgrzać piekarnik do 200c ten krok nie jest konieczny, ale nadaje kurczakowi lepkiej glazury i złoty kolor.
Wyjmij kurczaka z garnka za pomocą łyżki cedzakowej połóż na odpowiedniej blasze do pieczenia.
Wybierz tryb sauté na Crockpot Express i podczas gdy sos zacznie bulgotać, wymieszać w trochę mąki kukurydzianej z wodą, aby go zagęścić.
Umieść kurczaka w gorącym piekarniku posmaruj go wcześniej sosem. Piecz przez 10 minut, aż pojawi się brązowa glazura.
Dodaj brązowy ryż do miseczek oraz swoje ulubione warzywa i kurczaka Teryaki. Posyp sezamem i dodaj resztę sosu.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.