Karp w sosie orzechowym

Ilość porcji: 1-2
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 1 h
Czas na Low: -
Data dodania: 2018-12-13
Karp w sosie orzechowym

SKŁADNIKI

Filet z karpia ze skórą, 300 g
Masło, 2 łyżki
Mąka pszenna, 2 łyżki
Śmietanka, 200 ml
Masło orzechowe, 4 łyżki
Cukier trzcinowy, 1 łyżeczka
Sok z cytryny, 1 łyżka
Sos sojowy, łyżeczka
Sól, pieprz, do smaku
Chili w proszku, szczypta
Płatki migdałów, 20 g

WYKONANIE

Filet z karpia opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Karpia dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
Naczynie wolnowaru ustaw na program high, na 60 minut. Włóż do niego masło i poczekaj 10 minut, aż masło się rozpuści. Włóż karpia skórą do dołu i duś przez 50 minut.
Śmietankę i masło orzechowe umieść w rondlu. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masło orzechowe się rozpuści. Zdejmij rondelek z ognia. Do sosu dodaj cukier trzcinowy, sok z cytryny, sos sojowy oraz szczyptę chili. Dokładnie wymieszaj sos i na 10 minut przed końcem duszenia zalej nim karpia.
Karpia podawaj z płatkami migdałów zrumienionymi na suchej patelni.

Przepis Darka Kuźniaka
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.