Gotowany na parze filet z okonia morskiego z Crock-Pot Express

Ilość porcji: 1-2
Czas przygotowania: 5 min
Czas na High: 6 min
Czas na Low: 6 min.
Data dodania: 2021-07-13
Gotowany na parze filet z okonia morskiego z Crock-Pot Express

SKŁADNIKI

2 filety z okonia morskiego bez skóry
2 małe ziemniaki, bardzo cienko pokrojone
1 mała główka kopru włoskiego, cienko pokrojona
Oliwa z oliwek extra virgin
Sól i pieprz
Mała garść świeżej pietruszki
2 plasterki cytryny

Folia aluminiowa i pergamin

WYKONANIE

Na ruszt do gotowania na parze połóż trochę pergaminu, tak aby górna część stojaka była przykryta pozostaw ok. 3 cm nadmiar z każdej strony złóż papier tak, aby pasował do rusztu, pozostaw miejsce na zagięcia, tak by powstała „paczuszka”.
Spryskaj papier odrobiną oliwy z oliwek.
Połóż pojedynczą warstwę pokrojonych w plasterki ziemniaków, dodaj odrobinę oliwy z oliwek i przypraw do smaku.
Na wierzch połóż rybę, cienką warstwę kopru, skrop oliwą i ponownie dopraw.
Na wierzch posyp świeżą natką pietruszki i przykryj plasterkiem cytryny.
Załóż pozostawione boki z pergaminu, tak aby powstała paczuszka z rybą.
Owiń paczkę ciasno kawałkiem folii aluminiowej.
Powtarzaj czynności, aby utworzyć drugą paczkę.
Na dno misy Crock- Pot Express wlej 300 ml wody. Włóż ruszt i umieść paczki na wierzchu, pozostawiając między nimi trochę miejsca.
Załóż i zamknij pokrywkę i wybierz funkcję gotowania na parze.
Ustaw czas na 6 minut.
Po zakończeniu gotowania ostrożnie zwolnij ciśnienie zgodnie z zalecanymi wskazówkami, na 5 minut przed otwarciem. Wyjmij każdą paczkę na talerz, ostrożnie zdejmij folię i podawaj rybę w opakowaniu.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.