Gołąbki z młodej kapusty z pęczakiem i grzybami

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 50 min
Czas na High: 1,5
Czas na Low: -
Data dodania: 2018-06-12
Gołąbki z młodej kapusty z pęczakiem i grzybami

SKŁADNIKI

Młoda kapusta, 1 główka
Kasza pęczak, 150 g
Pieczarki, 150 g
Suszone podgrzybki, 30 g
Cebula, 1 szt.
Olej, 3 łyżki
Bulion warzywny, 400 ml

WYKONANIE

Kaszę pęczak ugotuj na sypko według przepisu na opakowaniu, wystudź. Suszone podgrzybki przełóż do miseczki, zalej wrzątkiem tak aby przykrywał grzyby, odstaw pod przykryciem na 15 minut.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij w garnku na 3 łyżkach oleju. Pieczarki umyj, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Dopraw do smaku solą i pieprzem, duś pod przykryciem przez 10 minut.
Odcedź podgrzybki, posiekaj drobno i dodaj do pieczarek. Całość wymieszaj duś przez kolejne 10 minut.
Przestudzone grzyby wymieszaj z kaszą, w razie potrzeby dopraw do smaku.
Kapustę krótko zblanszuj w osolonym wrzątku, zdejmuj kolejno liście. Z każdego liścia zetnij zgrubienia, nakładaj po 1-2 łyżki farszu w zależności od wielkości liścia i zawijaj zgrabne gołąbki.
Gołąbki ułóż w naczyniu wolnowaru, zalej je bulione i gotuj na funkcji high przez 1,5 godziny.

przepis Darka Kuźniaka
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.