Crocktoberowy Krem z dyni i wędzonych śliwek

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 2H
Czas na Low: 4H
Data dodania: 2020-10-19
Crocktoberowy Krem z dyni i wędzonych śliwek

SKŁADNIKI

4 łyżki oliwy lub klarowanego masła
1 duża cebula, obrana i pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku posiekane
50 g posiekanych suszonych śliwek
1 kg obranej i pokrojonej dyni
1,5 bulionu warzywnego
sól
Odrobina zmielonej gałki muszkatołowej
Łyżka octu balsamicznego
Kilka gałązek świeżego majeranku
pieprz

WYKONANIE

W garnku rozgrzej delikatnie tłuszcz, dodaj cebulę i kiedy ta się zeszkli dorzuć czosnek oraz śliwki. Smaż na małym ogniu przez kilka minut. Przełóż całość do misy wolnowaru, następnie dodaj dynię oraz majeranek, a całość zalej bulionem. Posól i ustaw tryb HIGH na 2 godziny.
Dopraw gałką, octem, majerankiem oraz pieprzem. Całość zmiksuj.
Świetnym dodatkiem jest pesto z natki pietruszki.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.