Co to jest Souse Vide?

Co to jest Souse Vide?


Sous vide oznacza po francusku "w próżni". Jest to metoda gotowania, która istnieje od dziesięcioleci, ale ostatnio stała się bardzo popularna nie tylko wśród profesjonalnych kucharzy, ale również wśród kucharzy domowych.

Żywność jest zamykana w plastikowej torebce zamkniętej próżniowo i zanurzana w kąpieli wodnej o kontrolowanej temperaturze. Żywność jest gotowana w niskiej temperaturze przez długi czas. Rezultatem jest idealnie i równomiernie ugotowane jedzenie.

Jeśli korzystasz z wolnowaru, prawdopodobnie polubisz również stosowanie sous vide, ponieważ jedzenie jest gotowane powoli przez dłuższy czas.

CROCKPOT TURBO EXPRESS – GOTOWANIE METODĄ SOUS VIDE

Multicooker Crockpot Turbo Express posiada wbudowaną funkcję gotowania sous vide. Jak jej używać pokazano na filmie:

DLACZEGO WARTO STOSOWAĆ SOUS VIDE?

Gotowanie pod ciśnieniem to szybkie, gotowanie w wysokiej temperaturze wymagające co najmniej jednej lub więcej filiżanek płynu. Z kolei sous vide to długie, gotowanie w niskiej, niezmiennej temperaturze.

Co to jest sous vide?

ZALETY SOUS VIDE

Oto kilka powodów, dla których możesz chcieć wypróbować sous vide:

  • Jest to bardzo wyrozumiała metoda gotowania. Trudno jest przegotować żywność ze względu na gotowanie w niskiej temperaturze. Gdy temperatura docelowa zostanie osiągnięta, jedzenie pozostanie w tej temperaturze. Średnio krwisty stek pozostanie średnio krwisty. Większość przepisów oferuje zakres czasów gotowania sous vide. Jeżeli wyjmiesz jedzenie w odpowiednim momencie (podanym w przepisie), twoje jedzenie będzie doskonale ugotowane.
  • Twarde i chude mięsa z łatwością przygotujesz w idealny sposób. Podczas gdy gotowanie pod ciśnieniem jest świetne dla twardych kawałków mięsa, przepisy na multicooker Crockpot dla chudego mięsa nie wychodzą tak dobrze. Ale przygotowana metodą sous vide pierś z kurczaka wychodzi idealnie delikatna!
  • Jest to w zasadzie gotowanie bez użycia rąk; możesz odejść, gdy jedzenie się gotuje.
  • Sous vide pozwala gotować jedzenie z wyprzedzeniem. Możesz zakończyć przyrządzanie dania grillu lub patelni tuż przed podaniem.
  • Sous Vide to świetny sposób na uproszczenie przygotowania posiłków. Możesz ugotować jedzenie przed czasem, zostawić je w torebce i schłodzić, a następnie przygotować gdy zgłodniejesz.

Co to jest sous vide?

KILKA PRZADATNYCH WSKAZÓWEK – JAK GOTOWAĆ SOUS VIDE

TEMPERATURA WODY

Podczas napełniania wodą wewnętrznej misy Twojego multicookera Crockpot Turbo Express, przyspiesz proces podgrzewania używając gorącej wody z kranu. Upewnij się tylko, że temperatura wody nie jest wyższa niż pożądana temperatura gotowania sous vide.

PAKOWANIE ŻYWNOŚCI W TOREBKI

Upewnij się, że używasz dobrej jakości torebek do pakowania próżniowego. Cieńsze plastikowe torby nie są bezpieczne dla sous vide, ponieważ mogą być wykonane z niższej jakości plastiku i mogą przeciekać.

Podczas pakowania wielu kawałków żywności w torebkę, ułóż kawałki płasko, bez nakładania się.

CZAS GOTOWANIA

Ogólnie rzecz biorąc, możesz pozostawić ugotowane jedzenie w kąpieli wodnej do momentu, gdy będziesz gotowy do podania. Jednak niektóre potrawy mogą się przegotować, jeśli pozostaną w ciepłej wodzie zbyt długo. Ale to zdarza się tylko po wielu godzinach w kąpieli wodnej.

Przepisy Sous vide zazwyczaj mają podany zakres czasów gotowania. Dolny koniec zakresu to najmniejsza ilość czasu na gotowanie żywności, a wyższy koniec to największa ilość czasu, w którym można utrzymać żywność w kąpieli wodnej bez wpływu na konsystencję.

Napisz komentarz

Wiadomość *
Imię *
Email *
Przepisz kod z obrazka *
 
 
* - pola obowiązkowe