Crocktober Fest - czas świętowania slow cookingu
Październik jest oficjalnym sezonem gotowania z marką Crockpot. Jesienna aura sprawia, że wolnowary są idealnym narzędziem do gotowania w chłodniejsze dni. Tym bardziej, że możemy w nich gotować smacznie i zdrowo. Wraz z marką Crockpot rozpoczynamy sezon wyjątkowych przepisów, promocji oraz konkursów, którymi producent chce podzielić się ze wszystkimi fanami slow cookingu.
Wolnowary Crockpot zostały stworzone z myślą o osobach, które cenią wysokie walory smakowe, przy jednoczesnym zachowaniu składników odżywczych. Dzięki tym urządzeniom, z łatwością możemy wydobyć głębię smaku naszych ulubionych potraw. Tym bardziej w październiku, który stał się oficjalnym miesiącem gotowanie z wykorzystaniem wolnowarów marki Crockpot.
Popularyzowanie i edukacja w dziedzinie wolnego gotowania to jedno z kluczowych przesłań, które stoi za marką Crockpot. Niezaprzeczalną zaletą wolnowarów jest to, że ich działanie polega na poddaniu składników potrawy długotrwałej odróbce termicznej w temperaturze nieprzekraczającej 100 stopni Celsjusza. Dzięki temu wolno gotowane dania, zachowują więcej aromatów oraz wartości odżywczych, a ich smak jest głębszy i pełniejszy.
Październikowy „festiwal gotowania” z marką Crockpot to inspiracja do korzystania ze zbilansowanej diety. To również okazja do pokazania jak w prosty sposób można przyrządzić zróżnicowane posiłki na każdą porę dnia, gotując bez nadzoru, za pomocą tylko jednego urządzenia – wolnowaru.
Poniżej prezentujemy dwa przepisy, które zachęcają do gotowania w wolnowarach. Zapraszamy też na oficjalną stronę crockpot.pl, gdzie można znaleźć informacje o produktach, sprawdzić aktualne promocje oraz wyszukać przepisy na dania z wolnowaru, m. in. na zupy, sosy, dania główne czy desery. Na stronie znaleźć można także przepisy, które stworzył Ambasador marki – znany kucharz - Jan Kuroń.
Szybkie chilli Czas na High: 6-8h Czas na Low: 3-4h Ilość porcji: 6+ Czas przygotowania: 20 min • 0,7 kg chudej, mielonej wołowiny, wieprzowiny, kurczaka lub indyka • 5 posiekanych ząbków czosnku • 2 drobno posiekane cebule • 2 łodygi selera naciowego, cienko pokrojone • 1 kg czerwonej fasoli, odsączonej i opłukanej • 0,8 kg pomidorów z puszki, grubo pokrojonych wraz z sokiem • 15 dag koncentratu pomidorowego • 2 szklanki mrożonej kukurydzy • 1/2 szklanki salsy • 2 łyżeczki chilli w proszku • 1 łyżeczka suszonego kminku • 1 łyżeczka suszonego oregano • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki pieprzu • 1/2 łyżeczki ostrego sosu • 1 czerwona i 1 zielona słodka papryczka, drobno posiekana Opcjonalnie: • Pokrojone pomidory • Awokado • Zielona cebula • Papryczki Jalapeno • Kolendra • Tarty ser Cheddar • Kwaśna śmietana Na dużej patelni podsmaż zmielone mięso, czosnek i cebulę. Przenieś podsmażone mięso do wolnowaru. Dodaj pozostałe składniki, z wyjątkiem słodkiej papryki i wymieszaj. Ustaw wybrany czas i tryb gotowania. Na 15 minut przed gotowaniem dodaj słodką paprykę.