Wygoda, styl, smak – oto nowy Crocpot
Wolność gotowania
Gotowanie w technice slow cookingu opiera się na poddawaniu składników potrawy długotrwałej obróbce termicznej w stosunkowo niskiej, nieprzekraczającej 100 stopni Celsjusza temperaturze. Pozwala to na zachowanie głębi smaków, aromatów oraz wartości odżywczych. Nic więc dziwnego, że technika ta jest często wykorzystywana w restauracjach. Urządzeniami, które wykorzystują tę metodę są wolnowary. Pierwsze z nich powstały w latach 70-tych dwudziestego wieku, a ich twórcą jest marka Crockpot, która stała się synonimem kategorii produktowej.
Srebrno-miedziany kuchenny pomocnik
Każdy wolnowar składa się z korpusu oraz misy, w której przygotowywana jest potrawa. Pierwszy z wymienionych elementów w przypadku najnowszego reprezentanta marki Crockpot oferowany jest w srebrnym odcieniu z miedzianymi elementami – rączki oraz obwódka cyfrowego panelu. Z kolei kamionkowa misa o pojemności 3,5l została wyposażona w wygodną, uchylaną pokrywę, która pomoże utrzymać porządek w kuchni. Naczynie to pozwala na przygotowania dania dla 4 osób i może być stosowane także w piekarniku, jeżeli przepis wymaga np. zapieczenia potrawy w wysokiej temperaturze. Po gotowaniu misę można umyć również w zmywarce.
Nowy wolnowar Crockpot 3,5l, który posiada oznaczenie CSC059X, jest urządzeniem cyfrowym. Za pośrednictwem przycisków na jego panelu ustawiamy tryb gotowania (LOW lub HIGH) oraz czas przygotowywania potrawy (od 30 min. do 20 h). O postępach pracy poinformuje cyfrowy zegar. Nowy Crockpot 3,5l posiada również automatyczną funkcję podgrzewania, która po określonym czasie aktywuje ten tryb, aby danie pozostanie ciepłe po zakończeniu przygotowywania potrawy.
Oszczędność
Wolonowary Crockpot pozwalają również na zaoszczędzenie energii – do 75% w porównaniu z tradycyjnymi kuchenkami . Urządzenia te umożliwiają redukcję ilości używanego tłuszczu czy przypraw, ponieważ z uwagi na charakter procesu wolnego gotowania, możliwe jest wydobycie głębi smaków i aromatów ze składników potrawy.
Crocktober – październik miesiącem wolnego gotowania
Ideą październikowego „festiwalu gotowania” z marką Crockpot jest szerzenie wiedzy na temat slow cookingu i zachęcenie to gotowania bez pośpiechu. Przez cały miesiąc użytkownicy mogą brać udziału w konkursach, korzystać z ofert specjalnych, czy też poznać nowe przepisy, np. te przygotowane przez Ambasadora marki Crockpot – Jana Kuronia.