Bób z wolnowaru – sezonowa przyjemność bez stania nad garnkiem

Bób z wolnowaru – sezonowa przyjemność bez stania nad garnkiem


Lipiec to czas, kiedy na straganach króluje bób – świeży, pachnący i pełen smaku. Większość z nas zna go w najprostszej wersji: gotowany w osolonej wodzie i podany z masłem. Ale czy wiedziałeś, że możesz przygotować go jeszcze prościej – w wolnowarze? Bez pilnowania, bez przypalania i… bez gorącej kuchni w środku lata!

Dlaczego warto gotować bób w Crock-pocie?

Jeśli raz ugotujesz bób w wolnowarze, nie będziesz chciał wracać do tradycyjnego sposobu. Oto dlaczego:

  • Nie musisz niczego pilnować. Ustawiasz i zapominasz.
  • Bób się nie rozgotuje – nawet jeśli zostanie w misie dłużej.
  • Możesz go od razu doprawić – np. czosnkiem, koperkiem, oliwą, a on przejdzie tymi aromatami.
  • Kuchnia się nie nagrzewa – co latem jest bezcenne!

Przepis: bób gotowany w wolnowarze

Bób w gotującej się wodzie

Składniki:

  • 500 g świeżego bobu w łupinach
  • 2 ząbki czosnku (rozgniecione)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • opcjonalnie: szczypta chili lub skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. 1. Bób opłucz i wrzuć do misy wolnowaru.
  2. 2. Dodaj czosnek, koperek, sól i masło/oliwę.
  3. 3. Zalej wodą tak, by zakrywała bób.
  4. 4. Gotuj:
    • - na trybie HIGH przez 2–2,5 godziny
    • - lub na LOW przez 4–5 godzin.
  5. 5. Po ugotowaniu odcedź bób, dopraw wedle uznania i… zajadaj!

Pomysły na dania z bobem z wolnowaru

Ugotowany bób to świetna baza – możesz z nim zrobić znacznie więcej niż tylko przekąskę:

  • Zupa krem z bobu i koperku
  • Letnia sałatka z młodych ziemniaków, bobu i jajka
  • Pasta z bobu z czosnkiem, cytryną i oliwą (świetna na kanapki!)
  • Kotleciki z bobu i natki pietruszki
  • Risotto z bobem i miętą

Ciekawostki o bobie

Garść bobu leży na różowym tle

Bób to jedna z najstarszych roślin uprawnych – znany był już 6000 lat temu w Mezopotamii.

Zawiera L-DOPA, czyli związek wpływający pozytywnie na poziom dopaminy – może poprawiać nastrój i koncentrację.

Bogaty w białko – 100 g gotowanego bobu dostarcza około 8 g białka. To świetne uzupełnienie diety roślinnej.

W wielu kulturach bób ma symboliczne znaczenie. W starożytnym Rzymie był m.in. składnikiem rytuałów pogrzebowych.

Gotuj sezonowo, gotuj wolno.

Bób z Crock-pota to nie tylko oszczędność czasu – to też wygoda, smak i 100% letniej przyjemności. Wypróbuj ten sposób i przekonaj się, że wolnowar to najlepszy kuchenny pomocnik na lato!

Napisz komentarz

Wiadomość *
Imię *
Email *
Przepisz kod z obrazka *
 
 
* - pola obowiązkowe