Jak zrobić zupę w wolnowarze

Jak zrobić zupę w wolnowarze


Prawie każdą zupę można przygotować w wolnowarze, przy czym najlepiej sprawdzają się zupy zawierające warzywa korzeniowe i mięsa, które wymagają długiego czasu gotowania.

Chociaż zupa z wolnowaru jest podobna do tradycyjnej zupy z garnka na kuchence, proces jej przyrządzania różni się.

Postępuj zgodnie z tymi wskazówkami, a wkrótce będziesz gotować wszystkie swoje ulubione zupy w wolnowarze!

zupa

Co będzie potrzebne:

Wolnowar - możesz użyć dowolnego typu lub rozmiaru wolnowaru.

Blender - jeśli będziesz przygotowywać zupy kremy

Składniki - będzie to oczywiście zależeć od przygotowywanej zupy, ale jako przybliżony przewodnik; przyprawy (cebula, czosnek itp.), warzywa, mięso (opcjonalnie), fasola, rośliny strączkowe, zioła, przyprawy, bulion

Bulion - domowy bulion warzywny lub mięsny

Jak zrobić zupę w wolnowarze  - krok po kroku:

  •       Przygotuj składniki -Najpierw dodaj warzywa korzeniowe, a następnie mięso (jeśli używasz), zioła i przyprawy, aromaty, bulion. Nabiał zostaw na koniec.
  •       Włącz wolnowar - preferowana jest niska temperatura (LOW), aby uzyskać bardziej aromatyczną zupę, ale wysoka temperatura (HIGH) jest odpowiednia, jeśli masz mało czasu.
  •       W razie potrzeby zagęść zupę




Podawaj zupę z opcjonalnymi dodatkami - grzankami, śmietaną, świeżymi ziołami, orzechami i nasionami.

Przygotowanie składników

Postaraj się pokroić warzywa korzeniowe i mięso na podobnej wielkości kawałki, aby ugotowały się równomiernie i były gotowe w tym samym czasie. Składniki różnej wielkości mogą sprawić, że zupa będzie nie do końca ugotowana.

Nie dotyczy to aromatycznych składników, takich jak cebula i czosnek, ani delikatniejszych warzyw, takich jak papryka, groszek i zielenina.

 

Przyprawy będą gotować się szybciej niż inne składniki - i to jest w porządku, oznacza to, że uwolnią więcej swoich smaków i poprawią smak reszty zupy.

 

Podobnie jak w przypadku innych przepisów, zrumienienie mięsa przed dodaniem go do wolnowaru nie jest obowiązkowe, ale doda gotowej zupie dodatkowego smaku.

 

Najpierw dodaj warzywa korzeniowe, a następnie mięso, zioła i przyprawy, a na końcu bulion.

 

Ile wody wlać do wolnowaru na zupę?

Dodaj dowolny bulion lub płyn, wlewając go tak, aby prawie przykrył składniki. Zupa z wolnowaru będzie wymagała znacznie mniej płynu niż ta przygotowywana w garnku na kuchence. Składniki będą uwalniać sporo płynu podczas gotowania, a ponieważ pokrywa będzie znajdować się na wolnowarze przez cały czas, nie będzie w stanie odparować.

 

Czy dodać gorący, czy zimny bulion?

Możesz dodać dowolny z nich, ale gorący bulion podgrzeje wszystko szybciej i skróci czas gotowania.

 

Kiedy dodawać produkty mleczne?

Nie dodawaj mleka, śmietany ani sera na początku gotowania. Dodaj je 20 minut przed końcem gotowania lub wmieszaj pod koniec gotowania. Jeśli dodasz je na początku, produkty mleczne mogą się zsiadać.

 gesta_zupa

Jak długo gotuje się zupa w wolnowarze?

Większość zup na bazie mięsa w wolnowarze powinna być gotowa w ciągu 3 do 4 godzin na dużym ogniu (HIGH) i 6 do 8 godzin na małym ogniu (LOW).

 

W przypadku zup, które zawierają tylko warzywa, czas gotowania będzie krótszy, około 2 do 4 godzin na małym ogniu (LOW) i 1 do 2 godzin na dużym ogniu (HIGH).

Jeśli masz czas, wybierz dłuższy czas gotowania na mniejszym ogniu. Składniki będą miały więcej czasu na uwolnienie swoich aromatów i wzmocnienie smaku zupy.

 

Jak zagęścić zupę z wolnowaru?

Czasami trudno jest ocenić, ile płynu powinna zawierać zupa gotowana w wolnowarze. Jeśli zupa jest zbyt wodnista i ma zbyt rzadką konsystencję, można ją zagęścić;

 

Pozostawienie zdjętej pokrywy na 30 minut w trybie gotowania LOW-pozwoli na odparowanie części płynu.

Pomoże też dodanie odrobiny mąki kukurydzianej (wymieszać 1 łyżkę mąki kukurydzianej z 1 łyżką wody).

Jak długo wystarcza zupa z wolnowaru?

Wspaniałą rzeczą w gotowaniu w wolnowarze jest to, że można przygotować więcej zupy niż potrzeba do zjedzenia w danym momencie. Jeśli zostanie Ci trochę zupy, powinna ona wytrzymać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 3 do 5 dni.

Napisz komentarz

Wiadomość *
Imię *
Email *
Przepisz kod z obrazka *
 
 
* - pola obowiązkowe