Potrawka chilli ze słodkich ziemniaków, ciecierzycy oraz imbiru z dodatkiem kwaśnej śmietany

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 3-4 godz.
Czas na Low: 4-5 godz.
Autor: Crock-Pot ..
Data dodania: 2015-05-04
Potrawka chilli ze słodkich ziemniaków, ciecierzycy oraz imbiru z dodatkiem kwaśnej śmietany

SKŁADNIKI

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa posiekanej świeżej papryczki chili
1 łyżka stołowa drobno posiekanego
imbiru
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 cebula, posiekana na grubsze kawałki
2 słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki
2 czerwone papryki, pokrojone na 1 cm kawałki
410 g ciecierzycy z puszki, osuszonej
1 łyżka zmielonej trawy cytrynowej
2-3 łyżki pasty z owocu tamaryndowca
sok z 1 cytryny
1 łyżka cukru pudru
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
kwaśna śmietana i pieczywo do podania

WYKONANIE

Podgrzej bazę wolnowaru Crock-Pot ustawiając poziom grzania na LOW. Umieść misę kamionkową na kuchence i podgrzej oliwę.
Dodaj chilli, imbir, czosnek, cebulę i gotuj przez kilka minut aż wszystko delikatnie się zarumieni.
Następnie dodaj słodkie ziemniaki, papryki oraz ciecierzycę i dobrze wymieszaj. Na końcu dodaj trawę cytrynową, pastę z tamaryndowca, sok z cytryny i cukier, dopraw i dobrze wymieszaj.
Przykryj pokrywką i gotuj przez 4-5 godzin na ustawieniu LOW lub 3-4 godziny na ustawieniu HIGH do momentu aż warzywa będą miękkie i delikatne.
Po ugotowaniu, zdejmij pokrywkę i gotuj przez kolejne 15 min, mieszając od czasu do czasu aby nadmiar płynu wyparował.
Przełóż potrawkę do dużej misy i wymieszaj ze świeżą kolendrą. Danie podawaj w miseczkach, dodając na górę dużą łyżkę kwaśnej śmietany i odrobinę kolendry dla ozdoby. Podawaj z pieczywem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.