Brzoskwiniowo-karmelowe ciasto z bitą śmietaną

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: 1-2 godz.
Czas na Low: 2-3 godz.
Autor: Crock-Pot ..
Data dodania: 2015-05-04
Brzoskwiniowo-karmelowe ciasto z bitą śmietaną

SKŁADNIKI

60 g cukru pudru - potrzebne do karmelu
410 g połówek brzoskwiń z zalewy z puszki, osuszone, zatrzymaj 50 ml syropu z puszki po brzoskwiniach
2 szczypty soli
200 g mąki z proszkiem do pieczenia
70 g cukru pudru
150 ml mleka
2 średnie jajka
40 g niesolonego masła, roztopionego
Bita śmietana do ozdoby

WYKONANIE

Rozpuść 60 g cukru pudru, aż zamieni się w delikatny karmel. Przełóż do naczynia Crock-Pot i dodaj połówki brzoskwiń, układając je okrągłą stroną do dołu.
W dużej misce połącz ze sobą sól, mąkę i 70 g cukru pudru. Dodaj mleko, jajka i 50 ml syropu z brzoskwiń. Mieszaj aż powstanie dość rzadkie ciasto takie jak np. na naleśniki.
W międzyczasie wysmaruj odrobiną roztopionego masła boki naczynia do gotowania i umieść je w wolnowarze Crock-Pot. Resztę masła dodaj do miski z ciastem.
Wlej powstałe ciasto do misy pokrywając brzoskwinie z karmelem. Przykryj pokrywką i gotuj przez 2-3 godziny na poziomie LOW lub przez 1-2 godziny na poziomie HIGH.
Po ugotowaniu delikatnie oddziel brzegi ciasta od misy, przyłóż na górze płaski talerz, następnie ostrożnie odwróć misę tak, aby ciasto znalazło się na talerzu.
Ciasto podawaj na ciepło serwując je z dużą łyżką bitej śmietany.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.