Gołąbki

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 8H
Data dodania: 2024-04-22
Gołąbki

SKŁADNIKI

Składniki na kapustę i sos
- 1 duża główka kapusty zwykła lub włoska
- 800 g passaty pomidorowej
- 1/4 szklanki rodzynek lub 1 łyżka stołowa brązowego cukru
- 2 łyżki stołowe octu jabłkowego
- 1 łyżka stołowa sosu Worcestershire

Składniki do nadzienia
- 1/3 szklanki nieugotowanego długo ziarnistego białego ryżu
- 1/4 szklanki drobno posiekanej żółtej cebuli
- 1 duże jajko
- 2 1/2 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku, mielony
- 1 łyżeczka papryki
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 450 g chudej mielonej wołowiny

WYKONANIE

1. Blanszowanie kapusty Zagotuj wodę w dużym garnku z osoloną wodą. Usuń 10-12 zewnętrznych liści z kapusty, odcinając je od rdzenia. Blanszuj liście przez 2-3 minuty, odcedź i odłóż na bok.

2. Przygotowanie sosu Wymieszaj wszystkie składniki sosu w średniej misce. Połowę sosu wlej na dno wolnowaru.

3. Przygotowanie nadzienia Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia oprócz wołowiny w misce, dodaj mięso i delikatnie wymieszaj. Uformuj 8 porcji nadzienia i umieść każdą na liściu kapusty, składając boki tak, by całkowicie zakryć nadzienie.

4. Gotowanie Umieść gołąbki w wolnowarze, nakładając na siebie 2 liście, jeśli są zbyt małe. Wlej pozostały sos na wierzch, przykryj i gotuj na LOW przez około 8 godzin, aż mięso, ryż i kapusta będą miękkie.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.