Zupa Cebulowa

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 6-8H
Data dodania: 2023-11-20
Zupa Cebulowa

SKŁADNIKI

1 kg cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
1/4 szklanki masła, roztopionego
1 1/2 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
6 gałązek tymianku, związanych sznurkiem
1 suszony liść laurowy
5 szklanek bulionu wołowego
1 łyżka octu winnego
12 kromek bagietki, każda o grubości 1,5 cm
170 g sera Gruyère, rozdrobnionego około 1 1/2 filiżanki
Świeże liście tymianku do dekoracji

WYKONANIE

Ugotuj cebulę Wymieszaj cebulę z masłem, cukrem, solą i pieprzem w wolnowarze. Dodaj tymianek i liść laurowy. Gotuj na wysokim ogniu, mieszając raz połowie, przez 6-7 godzin.
Dodaj bulion Usuń tymianek i liść laurowy. Dodaj bulion i ocet, gotuj na wysokim ogniu przez około 30 minut.
Przygotuj bagietkę i ser Rozgrzej piekarnik. Przełóż zupę do foremek, na każdą po 2 kromki bagietki i ser.
Podpiec ser Piecz do roztopienia sera i uzyskania złotobrązowego koloru, około 3 minut. Posyp świeżymi listkami tymianku i pieprzem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.