Ananasowy kurczak

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 2-3 H
Czas na Low: 5-6H
Data dodania: 2023-07-17
Ananasowy kurczak

SKŁADNIKI

8 udek kurczaka z kością i skórą
Sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
2 łyżki niesolonego masła
1 szklanka soku ananasowego
½ szklanki bulionu z kurczaka
¼ szklanki brązowego cukru, pakowanego
3 łyżki stołowe sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu
2 łyżki miodu
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka srirachy, opcjonalnie
1 łyżeczka czosnku w proszku
½ łyżeczki mielonego imbiru
2 puszki ananasa o pojemności 460 g, sok zachowany
2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
1 czerwona papryka, posiekana
1 czerwona cebula, posiekana
½ łyżeczki nasion sezamu
2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

WYKONANIE

Dopraw kurczaka solą i pieprzem do smaku.
Rozpuść masło na dużej patelni. Dodaj kurczaka, skórą do dołu i obsmaż z obu stron na złoty kolor, około 2-3 minuty z każdej strony odsącz nadmiar tłuszczu i odstaw kurczaka na bok.
W dużej misce wymieszaj sok ananasowy, bulion z kurczaka, brązowy cukier, sos sojowy, miód, ocet, sos Sriracha, czosnek i imbir.
Umieść udka kurczaka w wolnowarze. Wymieszaj z sokiem ananasowym. Dodaj kawałki ananasa i pozostały sok.
Przykryj i gotuj na LOW przez 5-6 godzin lub na HIGH przez 2-3 godziny, polewając sosem co kilka godzin.
W małej misce wymieszaj 1/4 szklanki wody i skrobię kukurydzianą. Wlej mieszaninę skrobi kukurydzianej, paprykę i cebulę do wolnowaru. Przykryj i gotuj na dużym ogniu przez kolejne 30-60 minut lub do momentu zgęstnienia sosu.
Podawaj kurczaka natychmiast, udekorowanego sezamem i natką pietruszki, jeśli chcesz.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.