Chutney z mirabelek

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 0
Data dodania: 2023-06-19
Chutney z mirabelek

SKŁADNIKI

2 cebule dobre są czerwone
1 kg mirabelek
łyżka oleju
3 liście laurowe
1 laska cynamonu
4 goździki
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
½ łyżeczki mielonego imbiru
400 g brązowego cukru
1 pomarańcza i skórka z niej
300 ml octu jabłkowego

WYKONANIE

Zacznij od posiekania cebuli, a następnie wyciśnij pestki ze śliwek nad dużą miską i wyłów miąższ wraz z sokiem, upewniając się, że wszystkie pestki zostały odrzucone. Rozgrzej olej na dużej patelni. Podsmaż cebulę na złoty kolor, dodaj ziele angielskie i przyprawy, smaż je przez minutę, aby wzmocnić ich smak, a następnie dodaj wszystkie mirabelki, cukier, sok i skórkę z pomarańczy oraz ocet.
Przełóż całość do wolnowaru i gotuj do uzyskania gęstej konsystencji mieszaj od czasu do czasu, aby uniknąć przywierania. Kontynuuj swój dzień i ciesz się korzennymi zapachami wydobywającymi się z wolnowaru.
Gdy będziesz zadowolony z konsystencji, a chutney będzie nadal gorący, przelej go łyżką do wysterylizowanych słoików. Pozostaw do ostygnięcia i przechowuj w szafce, chutney wytrzyma co najmniej trzy miesiące.
Jeśli możesz poczekać kilka tygodni, smaki ładnie się rozwiną. Idealnie sprawdzi się jako np. dodatek do deski serów.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.