Faszerowane papryki

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 4,5-5,5H
Data dodania: 2023-05-08
Faszerowane papryki

SKŁADNIKI

6 dużych papryk
450 g mielonej wołowiny co najmniej 80% chudej
1 szklanka drobno posiekanej cebuli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
6 ząbków czosnku, drobno posiekane
1 ½ szklanki ugotowanego białego ryżu
1 puszka 450 g passaty pomidorowej
2 szklanki tartego sera cheddar

WYKONANIE

Spryskaj oliwą misę wolnowaru. Odetnij wierzchołki papryki, oczyść papryki w środku i odstaw na bok. Na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu, podsmaż wołowinę, cebulę, sól i pieprz 8 do 10 minut, często mieszając, aż wołowina będzie ugotowana i cebula zmięknie. Dodaj czosnek smaż jeszcze ok. 20 s, a następnie odsącz mięso z nadmiaru płynu.
Wymieszaj ryż i 1/2 filiżanki sosu pomidorowego z mieszanką wołową na patelni. Dodaj 1 szklankę sera i wymieszaj. Nadziewaj papryki mieszanką wołową i ułóż w wolnowarze. Polej papryki pozostałym sosem pomidorowym.
Przykryj gotuj na Low 4 ½ do 5 ½ godzin lub do momentu, gdy papryka będzie miękka. Następnie posyp papryki pozostałym serem. Przykryj i gotuj jeszcze 3 do 8 minut lub do rozpuszczenia sera.
Gotowe

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.