Odwrócone ciasto brzoskwiniowe

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 2H
Czas na Low: 0
Data dodania: 2023-02-21
Odwrócone ciasto brzoskwiniowe

SKŁADNIKI

• brzoskwinie 500 g
• masło 25 g
• brązowy cukier 3 łyżki

Spód
• cukier – 170 g
• jajka – 2 szt
• jogurt – 125 g
• olej – 120 ml
• mąka – 170 g
• proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
• sól – czubek noża
• skórka otarta z cytryny – 1 łyżeczka

WYKONANIE

Brzoskwinie obrać i pokroić w grubsze plastry.
Nasmaruj misę wolnowaru Digital 4,7 l masłem, a następnie posyp ją brązowym cukrem.
Umieść plasterki brzoskwiń na dnie naczynia.
Ubijaj jajka z cukrem, aż staną się puszyste i białe.
Następnie cienkim strumieniem dodaj olej, nadal mieszając.
Kontynuuj dodawanie jogurtu, skórki z cytryny i soli.
Osobno wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy, mieszając na niskich obrotach.
Tak przygotowaną masę wylej na brzoskwinie i lekko wyrównaj.
Załóż pokrywę i ustaw tryb High na 2 godziny.
Po zakończeniu programu pozostaw ciasto do ostygnięcia.
Odetnij brzegi ciasta czubkiem noża, połóż na nim talerz i zdecydowanym ruchem przewróć ciasto.
Pozwól mu ostygnąć przed podaniem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.