Marokańskie klopsiki

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 0
Data dodania: 2023-02-03
Marokańskie klopsiki

SKŁADNIKI

1 cebula, posiekana
2 x 400 g puszki krojonych pomidorów
1½ łyżeczki słodkiej papryki
1½ łyżeczki kminku
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki ostrej papryki
¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
½ szklanki zielonych oliwek, posiekanych

Na klopsiki
400g 93% chudej mielonej wołowiny
½ szklanki drobno pokrojonej w kostkę cebuli
2 łyżeczki papryki
1 ½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
¼ łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki stołowe posiekanej świeżej pietruszki
¼ filiżanki posiekanej świeżej kolendry
Ugotowany brązowy ryż lub ryż z kalafiora, do podania opcjonalnie

WYKONANIE

Naciśnij saute i spryskaj wnętrze misy olejem, dodaj cebulę i smaż 3 do 5 minut, aż zmięknie.
Dodaj pozostałe składniki sosu i wymieszaj do połączenia.
W dużej misce połącz wszystkie składniki klopsików, pozostawiając 2 łyżki kolendry do przybrania.
Delikatnie uformuj w 20 małych klopsików. Uwaga formuj klopsiki delikatnie, jeśli uformujesz je ciasno, staną się twarde podczas gotowania.
Umieść klopsiki na wierzchu sosu, przykryj i gotuj na wysokim ciśnieniu 15 minut. Następnie naturalnie zwolnij ciśnienie.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.