Schabowy z wolnowaru

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 3,5H
Czas na Low: 0
Data dodania: 2023-01-11
Schabowy z wolnowaru

SKŁADNIKI

• 3 kotlety schabowe
• 4 e pieczarki
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 3 łyżki oleju
• 2 ząbki czosnku
• 80 ml śmietanki do gotowania
• 2 łyżeczki skrobi
• sól i pieprz
• gałązka tymianku
• trochę bazylii i oregano
• 300 ml wody

WYKONANIE

Wlej olej do misy wolnowaru DuraCeramic i postaw na kuchence/ogniu, aby się rozgrzał
jeżeli masz misę kamionkową, wykonaj ten krok na patelni. Włóż kotlety schabowe i lekko je podsmaż z obu stron. Dodaj drobno posiekany czosnek i tymianek. Gdy lekko się zrumienią z obu stron, zdejmij misę/patelnię z ognia i umieść wymieszane grzyby, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i oregano oraz suszoną bazylię w misie. Jeżeli podsmażałeś kotlety na patelni – przełóż je do misy wolnowaru. Dodaj wodę, włóż naczynie do urządzenia i ustaw tryb High na 3 i pół godziny. Po 3 godzinach płynną śmietanę wymieszaj ze skrobią i odrobiną sosu z naczynia, a następnie polej nim mięso. Trochę zamieszaj i gotuj jeszcze 30 minut, aż sos trochę zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podawaj kotlety schabowe z sosem grzybowym, obok medalionów ziemniaczanych z brokułami lub prostego puree.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.