Karmelowy cydr

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 2-3H
Data dodania: 2022-12-19
Karmelowy cydr

SKŁADNIKI

8 szklanek cydru jabłkowego lub soku jabłkowego
1 filiżanka syropu o smaku karmelowym
1/4 filiżanki soku z cytryny
1 laska wanilii
2 laski cynamonu 3 cale
1 łyżka stołowa całego ziela angielskiego
Bita śmietana, gorąca polewa do lodów karmelowych i laski cynamonu, opcjonalnie

WYKONANIE

W wolnowarze o pojemności 2,4l połączyć cydr jabłkowy, syrop karmelowy i sok z cytryny. Rozdzielić laskę wanilii i wyskrobać nasiona dodać je do cydru. Umieścić ziarenka, laski cynamonu i ziele angielskie na podwójnej grubości ściereczce, podnieść rogi ściereczki i związać sznurkiem, tworząc woreczek. Dodać do mieszanki cydru.
Przykryć i gotować na LOW przez 2-3 godziny lub do czasu, aż się podgrzeje. Wyrzucić torebkę z przyprawami. Wlać cydr do kubków udekorować bitą śmietaną, polewą karmelową i dodatkowymi laskami cynamonu, jeśli jest taka potrzeba.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.