Bigos

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 8-10H
Data dodania: 2022-12-08
Bigos

SKŁADNIKI

50 g suszonych prawdziwków
250 ml wrzącej wody
6 pasków grubo krojonego boczku, pokrojonego w kostkę
450 g kiełbasy pokrojonej w kostkę
4 kabanosy , pokrojone na małe kawałki lub inna suszona kiełbasa
3 łyżki oleju roślinnego lub według potrzeby
450 g schab bez kości lub łopatka bez tłuszczu, pokrojony w kostkę
2 cebule , pokrojone w kostkę
1 mała biała kapusta, poszatkowana
900 g 6 filiżanek kapusty kiszonej, odsączonej
10 suszonych śliwek, przepołowionych
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 liście laurowe
1 łyżka kminku
½ łyżeczki ziela angielskiego
3 jagody jałowca
480 ml piwa lub czerwonego wytrawnego wina / więcej wywaru
240 ml bulionu wołowego
Sól i pieprz do smaku

WYKONANIE

Umieść suszone grzyby w misce i dodaj wrzącą wodę. Odstaw je na bok, podczas gdy będziesz przygotowywać mięso.
Podsmaż boczek w dużym rondlu, aż zacznie lekko chrupać.
Dodaj pokrojone w kostkę kiełbaski i smaż przez około 10 minut, często mieszając. Łyżką cedzakową przełóż do wolnowaru.
Na tej samej patelni podsmaż wieprzowinę, dodając odrobinę oleju, aby nie przywarła. Być może trzeba będzie to zrobić w partiach. Przenieś do misy wolnowaru crockpot.
Dodaj cebulę na patelnię i odrobinę więcej oleju w razie potrzeby i smaż, mieszając, przez 5 minut. Dodaj poszatkowaną kapustę i gotuj przez kolejne 5 minut. Dodaj odrobinę piwa lub bulionu, jeśli patelnia będzie zbyt sucha, a następnie przenieś wszystko do wolnowaru.
Dodaj śliwki, prawdziwki i ich płyn, kapustę, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, przyprawy, piwo i wywar wołowy. Wszystko szybko wymieszaj. Przykryj i gotuj na LOW przez 8-10 godzin lub nawet przez noc.
Wyrzuć liście laurowe i dopraw do smaku. Podawaj na gorąco z chlebem żytnim lub z tłuczonymi ziemniakami.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.