Pulpety w sosie pomidorowym

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 5 H
Czas na Low: 8-10 H
Data dodania: 2022-11-09
Pulpety w sosie pomidorowym

SKŁADNIKI

2 x 450 g puszka krojonych pomidorów
1 x 450 ml passaty pomidorowej
3/4 średniej cebuli, drobno pokrojona w kostkę
1 liść laurowy
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Dla klopsików
3/4 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki mleka
4 ząbki mielonego czosnku
1/4 średniej cebuli, drobno pokrojonej w kostkę
1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
1 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 i 3/4 łyżeczki soli koszernej
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 szklanki rozdrobnionego sera Pecorino Romano lub parmezanu
1 duże jajko
400 g mielonej wołowiny
400 g mielonego indyka

WYKONANIE

Przygotuj sos
Ustaw wolnowar na LOW, następnie dodaj krojone pomidory, cebulę, liść laurowy, cukier, czerwone płatki papryki, sól i pieprz. Szybko zamieszaj, aby wszystko się połączyło.
Namocz bułkę tartą
W średniej wielkości misce połącz bułkę tartą i mleko.
Dodaj pozostałe składniki klopsików
Do tej samej miski z bułką tartą dodaj czosnek, cebulę, pietruszkę, pieprz, sól, oregano, ser i jajko. Wymieszaj wszystko razem za pomocą widelca. Dodaj wołowinę i indyka. Za pomocą rąk wymieszaj wszystko razem tylko na tyle, aby się połączyło.
Uformuj klopsiki
Te mogą być dość lepkie. Jeśli zwilżysz dłonie wodą, znacznie łatwiej jest uformować mięso w kulki. Możesz też użyć małej łyżki do lodów.
Uszczypnij około łyżki stołowej mięsa, zroluj je w dłoniach i umieść bezpośrednio w sosie. Powtarzaj czynność, aż powstaną wszystkie klopsiki. Niektóre klopsiki nie będą zanurzone w sosie. To nic nie szkodzi. W miarę gotowania będą wpadać do sosu. Nie przejmuj się.
Przykryj i gotuj
Zabezpiecz pokrywę swojego slow cookera i pozwól mu gotować 5 godzin na HIGH lub tak 8 do 10 godzin na LOW.
Serwuj
Podawaj je na spaghetti lub jako samodzielną przystawkę na imprezę.
Jeśli chcesz zagęścić sos, możesz przełożyć go na patelnię ustawioną na średnim ogniu i redukować go, aż osiągnie pożądaną konsystencję. Jeśli w sosie jest trochę tłuszczu unoszącego się na wierzchu, wystarczy go wmieszać.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.