Pulpety w sosie pomidorowym

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 5 H
Czas na Low: 8-10 H
Data dodania: 2022-11-09
Pulpety w sosie pomidorowym

SKŁADNIKI

2 x 450 g puszka krojonych pomidorów
1 x 450 ml passaty pomidorowej
3/4 średniej cebuli, drobno pokrojona w kostkę
1 liść laurowy
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Dla klopsików
3/4 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki mleka
4 ząbki mielonego czosnku
1/4 średniej cebuli, drobno pokrojonej w kostkę
1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
1 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 i 3/4 łyżeczki soli koszernej
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 szklanki rozdrobnionego sera Pecorino Romano lub parmezanu
1 duże jajko
400 g mielonej wołowiny
400 g mielonego indyka

WYKONANIE

Przygotuj sos
Ustaw wolnowar na LOW, następnie dodaj krojone pomidory, cebulę, liść laurowy, cukier, czerwone płatki papryki, sól i pieprz. Szybko zamieszaj, aby wszystko się połączyło.
Namocz bułkę tartą
W średniej wielkości misce połącz bułkę tartą i mleko.
Dodaj pozostałe składniki klopsików
Do tej samej miski z bułką tartą dodaj czosnek, cebulę, pietruszkę, pieprz, sól, oregano, ser i jajko. Wymieszaj wszystko razem za pomocą widelca. Dodaj wołowinę i indyka. Za pomocą rąk wymieszaj wszystko razem tylko na tyle, aby się połączyło.
Uformuj klopsiki
Te mogą być dość lepkie. Jeśli zwilżysz dłonie wodą, znacznie łatwiej jest uformować mięso w kulki. Możesz też użyć małej łyżki do lodów.
Uszczypnij około łyżki stołowej mięsa, zroluj je w dłoniach i umieść bezpośrednio w sosie. Powtarzaj czynność, aż powstaną wszystkie klopsiki. Niektóre klopsiki nie będą zanurzone w sosie. To nic nie szkodzi. W miarę gotowania będą wpadać do sosu. Nie przejmuj się.
Przykryj i gotuj
Zabezpiecz pokrywę swojego slow cookera i pozwól mu gotować 5 godzin na HIGH lub tak 8 do 10 godzin na LOW.
Serwuj
Podawaj je na spaghetti lub jako samodzielną przystawkę na imprezę.
Jeśli chcesz zagęścić sos, możesz przełożyć go na patelnię ustawioną na średnim ogniu i redukować go, aż osiągnie pożądaną konsystencję. Jeśli w sosie jest trochę tłuszczu unoszącego się na wierzchu, wystarczy go wmieszać.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Ocena 
Katarzyna P
2022-12-11

Wspaniałe danie! Przepyszne. Idealna kompozycja na mięsne kulki. Rozpływały się w ustach. Podczas robienia miałam obawy, że kulki się ze sobą skleją, bo musiałam je ułożyć aż w trzech rzędach. Okazało się, że delikatność wystarczy, łatwo się je rozdzielało.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.