Chilli z białej fasoli

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 5 min
Czas na High: 4 H
Czas na Low: 8H
Data dodania: 2022-10-11
Chilli z białej fasoli

SKŁADNIKI

Oliwa z oliwek w sprayu,
1 kg chudego mielonego indyka
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 mała cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
1 łyżeczka chili w proszku, do smaku
2 liście laurowe
1 1/2 łyżki kminku
1 łyżka oregano
450 g białej fasoli w puszce, opłukanej i odsączonej
400 g purée dyniowego
4,5 uncji puszka posiekane zielone chili
2 filiżanki bulionu z kurczaka
sól i pieprz do smaku
posiekana kolendra, czerwona cebula lub szczypiorek na wierzch
Jogurt grecki lub kwaśna śmietana na wierzch, opcjonalnie

WYKONANIE

Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu i lekko spryskaj ją olejem.
Dodaj mięso i smaż, rozbijając je, aż stanie się białe, około 5 minut. Przenieś do misy wolnowaru.
Dodaj olej na patelnię, następnie cebulę, czosnek, smaż około 3 - 4 minut dodaj kminek i smaż kolejną minutę. Przenieś do misy.
Dodaj fasolę, purée z dyni, zielone chili, bulion, chili w proszku, oregano i liście laurowe. Przykryj i gotuj na HIGH przez 4 godziny lub na LOW przez 8 godzin.
Usuń liście laurowe i dostosuj przyprawy do smaku przed podaniem. Smacznego
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.