Powidła śliwkowe

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 8-10H
Data dodania: 2022-09-21
Powidła śliwkowe

SKŁADNIKI

8 szklanek świeżych, dojrzałych śliwek przepołowionych, z usuniętymi pestkami
1,5-2 filiżanki cukru
1/3 szklanki soku z cytryny
5-7 pestek zawiązanych w chusteczkę lub gazę

WYKONANIE


Umieść przygotowane śliwki, cukier, sok z cytryny i opcjonalnie pestki w wolnowarze nastawionym na LOW. Gotuj, bez przykrycia przez 8-10 godzin, aż masa owocowa zredukuje się o około połowę.
Usuń pestki, a następnie przetrzyj do gładkiej konsystencji za pomocą blendera najlepiej lekko schłodzone powidła. Jeśli nie chcesz pasteryzować powideł z tego przepisu, ostudź powidła, przelej do pojemników i włóż do zamrażarki.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.