Dżem agrestowy

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 1,5H
Czas na Low: 0
Data dodania: 2022-08-01
Dżem agrestowy

SKŁADNIKI

450 gramów agrestu
4 łyżki wody w przypadku dojrzałych owoców lub 300ml w przypadku niedojrzałych owoców
450 g cukru z dojrzałymi owocami lub 550 g cukru z niedojrzałymi owocami

WYKONANIE

Z agrestu usunąć ogonki i liście, dobrze wypłukać. A można to zrobić w następujący sposób przesypać agrest do durszlaka, opłukać pod strumieniem płynącej wody.
Oczyszczony i osuszony agrest wsyp do misy wolnowaru, zasyp cukrem i pozostaw tak na pół godziny, tak by agrest puścił sok i zaczął rozpuszczać cukier. Wolnowar ustaw na HIGH na 1,5H. Dopasuj czas gotowania do oczekiwanej gęstości dżemu.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.