Kremowa pasta z kurczakiem i boczkiem

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 3-4H
Czas na Low: 6H
Data dodania: 2022-07-19
Kremowa pasta z kurczakiem i boczkiem

SKŁADNIKI

2 łyżki oleju roślinnego
300g boczku, pokrojonego w 1cm paski
2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
2x 295g skondensowany rosół z kurczaka
1 kostka rosołowa z kurczaka
½ słoika suszonych pomidorów, odsączone i cienko pokrojone
300g pokrojonych grzybów
16 filetów z ud kurczaka
300g makaronu penne
2 łyżki bazylii Pesto
100g liści szpinaku
100ml podwójnej śmietany
Do podania-tarty parmezan lub cheddar, porwane liście bazylii, paluszki z chleba czosnkowego ciabatta

WYKONANIE

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego. Dodaj pokrojony w plastry boczek i zacznij mieszać, aż się zrumieni. Wyjmij łyżką cedzakową i umieść w misie wolnowaru Crockpot.

Dodaj pozostały olej na patelnię wraz z cebulą i smaż, aż zmięknie. Wymieszaj z czosnkiem i kontynuuj gotowanie przez kolejną minutę. Przełóż do misy Crockpot z boczkiem. Dodaj bulion, plus 1 szklankę wody, kostkę rosołową, pomidory i grzyby i dobrze wymieszaj. Dodaj kurczaka i wymieszaj z sosem. Przykryj pokrywką. Upewnij się, że zegar cyfrowy na Crockpot wyświetla prawidłowy czas. Wybierz Schedule Meal. Wybierz ustawienie kurczaka, pełna misa. Ustaw godzinę i minuty, na którą chciałbyś, aby Twoje jedzenie było gotowe, a następnie naciśnij migający przycisk start, aby rozpocząć gotowanie.45 min przed końcem czasu gotowania, dodaj makaron i pesto, delikatnie wymieszaj. Przykryj i kontynuuj gotowanie do końca zaplanowanego czasu posiłku. Wymieszaj ze szpinakiem i śmietaną i przypraw do smaku, jeśli to konieczne. Podawaj z tartym serem, rozdartymi liśćmi bazylii i chrupiącym pieczywem czosnkowym.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.