Hummus

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 7 H
Data dodania: 2022-06-29
Hummus

SKŁADNIKI

8 szklanek wody
2 filiżanki suszonej ciecierzycy
5 łyżek stołowych oliwy z oliwek extra vergine
2 łyżeczki soli
1/2 szklanki tahini
5 łyżek soku z cytryny
5 ząbków czosnku, zmiażdżonych

WYKONANIE

Wlać wodę, ciecierzycę, 2 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżeczkę soli do wolnowaru.
Gotować na low do miękkości, 7 do 8 godzin.
Zachować 1/2 szklanki płynu z gotowania w małej misce i odsączyć ciecierzycę.
W robocie kuchennym zmiksować ciecierzycę i połowę pozostałego płynu do gotowania, aż nie pozostanie cała ciecierzyca dodać pozostały płyn do gotowania, tahini, sok z cytryny, czosnek i pozostałą łyżeczkę soli i zmiksować na gładką masę przez 7 do 8 minut. Można też umieścić składniki w głębokiej misce lub garnku i zmiksować je blenderem zanurzeniowym do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do hummusu dodać pozostałe 3 łyżki oliwy z oliwek i podawać.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.