Konfitura z boczku

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 3-4H
Czas na Low: 0
Data dodania: 2022-06-23
Konfitura z boczku

SKŁADNIKI

600 g pokrojonego w plastry boczku pokrojonego wzdłuż na 2,5 cm kawałki
2 średnie żółte cebule, pokrojone w drobną kostkę
3-4 ząbki czosnku, roztarte i obrane
1/2 szklanki octu jabłkowego
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki czystego syropu klonowego
3/4 szklanki zaparzonej kawy
1/2 łyżeczki meksykańskiego chili w proszku
2-3 chili chipotle, pokrojone w kostkę

WYKONANIE

Piecz bekon, aż się zrumieni i wytopi tłuszcz... W PIEKARNIKU
Przełóż boczek na papierowe ręczniki, aby go odsączyć. Odlej cały tłuszcz z wyjątkiem 1 łyżki.
Dodaj cebulę i czosnek na patelnię, a następnie smaż, aż cebula stanie się przezroczysta około 6 minut.
Dodaj ocet, brązowy cukier, syrop klonowy, kawę, chili w proszku i chili chipotle i doprowadź do wrzenia, mieszając i zeskrobując drewnianą łyżką zrumienione kawałki z dna patelni.
Dodaj drobno pokrojony boczek i wymieszaj, aby się połączył.
Mieszankę przełóż do wolnowaru i gotuj na HIGH, bez przykrycia, przez 3- 4 godziny, aż konsystencja płynu stanie się syropowata.
Przełóż do robota kuchennego i pulsacyjnie rozdrobnij. Ostudź, a następnie przechowuj w lodówce w szczelnych pojemnikach do 4 tygodni.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.