Masło jagodowe

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: 1 H
Czas na Low: 6 H
Data dodania: 2022-06-13
Masło jagodowe

SKŁADNIKI

8 filiżanek rozgniecionych borówek amerykańskich
2 filiżanki cukru
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

WYKONANIE

Umieścić rozgniecione borówki w wolnowarze. Przykryj garnek pokrywką i nastaw go na niski poziom. Po około godzinie zamieszaj. W tym momencie należy użyć czegoś, aby nieco podeprzeć pokrywę. Można użyć drewnianej łyżki ułożonej na brzegu garnka, a następnie nałożyć pokrywkę tak, aby para mogła odparować.
Gotować masło jagodowe w wolnowarze około sześciu godzin. Na początku piątej godziny dodać przyprawy, skórkę z cytryny i cukier, zdjąć całkowicie pokrywkę i zwiększyć ogień na HIGH, aby przyspieszyć gotowanie.
Po ugotowaniu przelać do słoików pozostawiając ok. 2,5 cm wolnej przestrzeni, wytrzeć brzegi, nałożyć pokrywki i zakręcić. Pasteryzować. Zamknięte słoiki przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.