Tajska zupa z krewetkami

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 0
Data dodania: 2022-06-08
Tajska zupa z krewetkami

SKŁADNIKI

8 filiżanek bulionu rybnego lub drobiowego
250 g dużych krewetek, obranych i pozbawionych skórek, z zachowaniem pancerzy
1 szklanka posiekanej marchewki
3 łodygi trawy cytrynowej, cienko pokrojone
2-3 łyżki stołowe świeżego imbiru, obranego i startego
2 łyżki stołowe mielonego czosnku
1 papryka serrano, cienko pokrojona
1-2 limonki, wyciśnięte soki
1 ½ łyżki drobno posiekanej świeżej tajskiej bazylii lub bazylii
1 ½ łyżki stołowej drobno posiekanej świeżej mięty
1 ½ łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry
¼-½ łyżeczki pasty chili sambal oelek
1 puszka niesłodzonego mleka kokosowego
6 cienkich plasterków limonki

WYKONANIE

Papryczki serrano mogą szczypać i podrażniać skórę, dlatego podczas pracy z papryczkami należy zakładać gumowe rękawiczki i nie dotykać oczu.
Umieść bulion, skorupki krewetek, marchew, trawę cytrynową, imbir i czosnek w multicookerze Crockpot™ Express. Zamknij pokrywę. Naciśnij SOUP/STEW, ustaw temperaturę na HIGH i czas na 10 minut. Upewnij się, że zawór uwalniający parę jest w pozycji Seal zamknięty. Nacisnąć START/STOP.
Po zakończeniu gotowania naturalnie uwolnić ciśnienie przez 10 minut. Przecedzić bulion i wlać z powrotem do garnka. Wyrzucić części stałe. Nacisnąć przycisk SIMMER. Dodać krewetki gotować na HIGH 5 minut. Dodaj paprykę serrano, sok z limonki, tajską bazylię, miętę, kolendrę i pastę chili gotuj na HIGH 2-3 minuty. Dodać stopniowo mleko kokosowe gotować i mieszać 3 do 5 minut lub do momentu podgrzania. Udekorować każdą porcję plasterkami limonki.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.