Zupa Miso z Kurczaka z Grzybami Shiitake

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 4-5H
Czas na Low: 8-9H
Data dodania: 2022-04-19
Zupa Miso z Kurczaka z Grzybami Shiitake

SKŁADNIKI

16 udek z kurczaka z kością i skórą
3-4 szklanki bulionu z kurczaka
3 łyżki oleju rzepakowego
2 duże cebule, grubo posiekane
400 g grzybów shiitake, bez nóżek, z dużymi kapeluszami pokrojonymi na ćwiartki
3 łyżki drobno posiekanego, obranego imbiru
3 łyżki drobno posiekanego czosnku
1 szklanka mirin japońskie słodkie wino ryżowe
1 szklanka białej pasty miso
½ szklanki sosu sojowego
4 szklanki wody
400 g zielonej gorczycy
Gorący, ugotowany ryż opcjonalnie
Cienko pokrojone zielone cebulki opcjonalnie

WYKONANIE

Rozgrzać piekarnik do 260°C. Osuszyć kurczaka. Ułożyć kurczaka, skórą do góry, w jednej warstwie na blasze o wymiarach 43 cm X 30 cm. Piecz 35-40 minut lub do momentu, gdy skóra stanie się złotobrązowa.
Przelej płyny z patelni do dużej misy i usuń łyżką tłuszcz, który wypłynął na powierzchnię. Dodaj tyle bulionu, aby łącznie było 4 szklanki płynu.
Podgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę smaż od 3 do 5 minut lub do momentu, gdy zmięknie i zacznie brązowieć. Dodaj grzyby, imbir i czosnek gotuj i mieszaj 3-5 minut lub do momentu, gdy czosnek nabierze złotego koloru.
Dodaj mirin na patelnię gotuj przez 1 minutę, mieszając i zgarniając brązowe kawałki z dna patelni. Wlej do wolnowaru Crockpot™. Wymieszaj pastę miso i sos sojowy. Dodaj kurczaka, mieszankę bulionową i wodę. Przykryj gotuj na LOW 8-9 godzin lub na HIGH 4-5 godzin.
Podawaj w płytkich miseczkach z ryżem, jeśli jest taka potrzeba. Udekorować zieloną cebulką.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.