Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki. Rozumiem, nie pokazuj więcej tej informacji.
1-1/2 szklanki porwanych świeżych liści jarmużu bez łodyg 1/4 szklanki posiekanej świeżej szałwii 1/4 szklanki posiekanego świeżego rozmarynu 1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki 2 łyżki stołowe soli 1 łyżka stołowa rozgniecionych nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka pokruszonych płatków czerwonej papryki 4 ząbki czosnku, przepołowione 2,5 kg łopatki wieprzowej bez kości 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej 1 duża słodka cebula, grubo pokrojona 1/4 szklanki białego wina lub bulionu z kurczaka 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki skrobi kukurydzianej 3 łyżki wody
WYKONANIE
W blenderze lub robocie kuchennym zmiksuj 8 pierwszych składników, aż będą drobno posiekane. W formie do pieczenia o wymiarach 38x25 cala rozłóż łopatkę na płasko. Rozłóż równomiernie mieszankę ziół na mięsie zachowując odstęp od brzegów posyp mieszanką ziół. Zaczynając od dłuższego boku, zawijaj kawałki łopatki w rulonik. Używając ostrego noża, naciąć tłuszcz na zewnętrznej stronie łopatki. Związać sznurkiem kuchennym w odstępach co 5 cm. Zabezpieczyć końce wykałaczkami. Odstawić do lodówki, pod przykryciem, na co najmniej 4 godziny lub na noc. W wolnowarze połącz cebulę i wino. Umieść łopatkę wieprzową na wierzchu cebuli, szwem do dołu. Gotuj, pod przykryciem, na LOW przez 5-6 godzin lub do miękkości. Usuń wykałaczki. Zachowaj sos z gotowania. Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Zrumień wieprzowinę ze wszystkich stron, zdejmij z ognia. Przykryj folią. Odstaw na 15 minut. W międzyczasie odcedź i odlej tłuszcz z sosu. Przelej do dużego rondla doprowadź do wrzenia. W małej misce wymieszaj skrobię kukurydzianą i wodę do uzyskania gładkiej konsystencji wlej do sosu. Ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia gotuj i mieszaj, aż zgęstnieje, 1-2 minuty. Przetnij sznurek na pieczeni i pokrój w plastry. Podawaj z sosem.
599,00 zł Cena regularna - bezpośrednio przed obniżką 599,00 zł Najniższa cena z 30 dni przed obniżką
Cena obowiązuje: 01.03.2024 r. - 03.04.2024 r.
17 Recenzje
Wysokiej jakości, wyjmowane naczynie pokryte powłoką DuraCeramic nadaje się do gotowania na kuchence grzewczej, piekarniku, oraz do przechowywania w lodówce. Wbudowany timer po ustalonym czasie przełącza urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury, by zachować Twoje danie gorące i gotowe do spożycia w każdej chwili.
Czas na pyszny, domowy posiłek, który jest gotowy kiedy chcesz. Z cyfrowym wolnowarem Crockpot® możesz ustawić czas gotowania od 30 minut do 20 godzin, a następnie udać się do pracy, na wycieczkę lub po prostu odpocząć!
549,00 zł Cena regularna - bezpośrednio przed obniżką 549,00 zł Najniższa cena z 30 dni przed obniżką
Cena obowiązuje: 01.03.2024 r. - 03.04.2024 r.
15 Recenzje
Gotowy do pracy, kiedy tego potrzebujesz: idealny dla zapracowanych. Możesz go zaprogramować na 12 godzin w przód (uwzględniając czas gotowania) i za każdym razem cieszyć się profesjonalnie ugotowanym daniem.
Crockpot Turbo Express Multicooker posiada 14 automatycznych funkcji gotowania w 1, w tym tryb super szybki – Turbo, ustawienie, które pozwala przygotować posiłki 40% szybciej*, dzięki czemu mniej czasu spędzisz w kuchni.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię.
Proszę się zalogować.