Wołowina z chrzanem z wolnowaru

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: 3H
Czas na Low: 6H
Data dodania: 2022-04-07
Wołowina z chrzanem z wolnowaru

SKŁADNIKI

1,2 kg łopatki wołowej, bez nadmiaru tłuszczu
6 ziemniaków obranych, pokrojonych na ćwiartki
4 średnie marchewki, przepołowione wzdłuż
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 szklanki posiekanych liści świeżej pietruszki
Chrzan do podania
Dodatkowa posiekana natka pietruszki do podania
Za pomocą sznurka kuchennego zwiąż wołowinę.

WYKONANIE

Umieść ziemniaki i marchewkę w misie wolnowaru o pojemności ok. 5,5 litra. Rozgrzej olej na dużej patelni. Smaż wołowinę, obracając, przez 5 minut lub do całkowitego zrumienienia. Ułóż na warzywach w misie wolnowaru. Dodaj 3/4 szklanki zimnej wody. Posyp natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
Umieść pokrywę na wolnowarze. Gotuj na High przez 3 godziny lub na Low przez 6 godzin.
Przełóż wołowinę i warzywa na duży talerz. Przykryć luźno folią, aby utrzymać ciepło. Wlej sos do garnka. Marchew pokrój w grube plastry. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły. Gotuj, często mieszając, przez 5 minut lub do momentu, gdy sos zgęstnieje.
Wołowinę pokroić w plastry. Podawać z warzywami, sosem, chrzanem i dodatkową natką pietruszki.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.