Dżem truskawkowy

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 4H
Czas na Low: 6H
Data dodania: 2021-06-25
Dżem truskawkowy

SKŁADNIKI

4 kg świeżych truskawek
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 opakowanie sproszkowanej pektyny owocowej ok. 40g
3 szklanki białego cukru

WYKONANIE

Krok 1
Rozgnieć truskawki tłuczkiem do ziemniaków przelej do misy wolnowaru.
Krok 2
Zalej truskawki sokiem z cytryny.
Krok 3
Posyp truskawki pektyną.
Krok 4
Odstaw mieszaninę na 10 minut.
Krok 5
Wymieszaj cukier i truskawki.
Krok 6
Gotuj na Low przez 2 godziny, mieszając dwukrotnie podczas gotowania.
Krok 7
Zwiększ na High i kontynuuj gotowanie, aż dżem zgęstnieje do pożądanej konsystencji, od 2 do 3 godzin.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.