Dynia z orzechami włoskimi

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 120 min
Czas na High: 4H
Czas na Low: 7H
Data dodania: 2020-10-06
Dynia z orzechami włoskimi

SKŁADNIKI

-500 g dyni Nesoln lub butternut, w sezonie dyniowym są dostępne w większości sklepów spożywczych
-200 g cukru
-1 łyżeczka korzennej przyprawy Ayurveda przyprawa do herbaty i kawy
-50 g orzechów obranych włoskich, mogą być wcześniej podprażone na patelni

WYKONANIE

Do wolnowaru Crock-Pot o pojemności 2,4 lita bez problemu mieści się około 1,5 kg dyni pokrojonej w kostkę, taka porcja wystarczy dla 8 osób. W wolnowarze można też przygotować wiele innych tureckich dań wymagających powolnego gotowania w niskich temperaturach, takich jak turecka zupa weselna czy wszelkiego typu pilawy.

Obierz dynię i pokrój w kostkę o boku długości około 2,5 cm
Umieść dynię w misie wolnowaru
Ustaw wolnowar na opcję LOW i czas 5-7 godzin.
Po zakończeniu pozostaw dynię do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki.
Na około 2 godziny przed podaniem wyjmij dynię z lodówki i posyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.