Crocktoberowa zupa dyniowa

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 3H
Czas na Low: 4H
Data dodania: 2020-10-01
Crocktoberowa zupa dyniowa

SKŁADNIKI

• 1 łyżka stołowa oleju kokosowego opcjonalnie oliwa z oliwek
• ½ szklanki pokrojonej marchewki
• ½ szklanki posiekanej cebuli
• ½ szklanki posiekanego selera naciowego
• 3 łyżki startego imbiru
• 4 ząbki czosnku, posiekane
• 2 liście laurowe
• 4 szklanki zblendowanego miąższu z dyni
• Puszka mleka kokosowego, wstrząśniętego
• 2 szklanki bulionu warzywnego
• ¼ łyżeczki soli
• Posiekana kolendra opcjonalnie

WYKONANIE

Podgrzać patelnię na średnio-wysokim ogniu i dodać olej kokosowy. Dodaj marchewkę, cebulę i seler naciowy i podsmażaj przez 5 do 7 minut, aż cebula stanie się półprzezroczysta. Mieszaj, aby uniknąć zarumienienia.
Dodaj imbir, czosnek i liście laurowe i podsmażaj jeszcze przez kilka minut.
Połącz podsmażone warzywa, puree z dyni, mleko kokosowe, bulion warzywny i sól w 3.5l lub większym wolnowarze. Gotuj na LOW 4 i pół godziny lub na HIGH przez 3 godziny.
Usuń liście laurowe i użyj blendera do zmiksowania zupy, aż konsystencja będzie bardzo gładka. Jeśli chcesz otrzymać lżejszą zupę, dodaj dodatkowy wywar. Posmakuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli.
Świetnie smakuje podana z tajskim chili i świeżą kolendrą.


Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.