Kotlety wieprzowe z sosem miodowo-musztardowym

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: 3h
Czas na Low: 4h
Data dodania: 2019-10-02
Kotlety wieprzowe z sosem miodowo-musztardowym

SKŁADNIKI

4-6 grubych kotletów wieprzowych bez kości
1 łyżka masła
1 szalotka, mielona
2 posiekane ząbki czosnku
1 szklanka bulionu drobiowego
½ szklanki białego wina
½ szklanki musztardy Dijon
2 łyżki gęstej śmietany
sól i pieprz do smaku

WYKONANIE

1. Podgrzej masło i szalotkę na patelni
2. Dopraw kotlety pieprzem i solą
3. Smaż kotlety po obu stronach, aż się zarumienią
4. Umieść kotlety, masło i szalotkę w misie wolnowaru
5. Wymieszaj bulion drobiowy z 2 łyżkami musztardy i wlej do wolnowaru.
6. Przykryj i gotuj na poziomie HIGH 3h lub na LOW 4h
7. Po zakończeniu gotowania, postaw patelnię na średni ogień i wlej do niej płyn z wolnowaru
8. Dodaj ½ szklanki białego wina, 3 łyżki musztardy Dijon i 2 łyżki gęstej śmietany
9. Doprowadź do wrzenia i kontynuuj gotowanie, aż do uzyskania żądanej gęstości sosu.
10. Po zakończeniu gotowania sosu dodaj do niego 2 łyżki miodu i zdejmij z ognia.
11. Aby podać dania, umieść mięso na talerzu i skrop je sosem miodowo-musztardowym. Mięso ładnie komponuje się z zielonymi warzywami.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Ocena 
Joanna G
2020-10-29

Bardzo dobre wyszło, robiłam na low. Obawiałam się tego sosu, że będzie za bardzo wytrawny ale nie, z mięsem komponował się idealnie.

Ocena 
Wojciech Z
2020-06-22

Czas przygotowania bliżej 2h, niż 20 min ale spoko.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.