Sernik kajmakowy

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 3
Czas na Low: -
Data dodania: 2018-05-11
Sernik kajmakowy

SKŁADNIKI

100 g herbatników pełnoziarnistych
50 g masła
80 dag twarogu sernikowego homogenizowanego
150 g masy kajmakowej
żółtka, 3 sztuki
1 szt. torebka budyniu śmietankowego na 0,5 l mleka
1/3 szkl. cukru trzcinowego

WYKONANIE

Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz owiń tortownicę folią aluminiową tak, aby nie przeciekała.
Herbatniki zmiel w blenderze kielichowym na drobne okruchy, a następnie przesyp je do miski. Wlej do nich rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Otrzymasz okruchy o konsystencji mokrego piasku. Przesyp okruchy do tortownicy i ugnieć dłonią tak aby powstał jednolity spód.
Żółtka zmiksuj z cukrem trzcinowym w misie miksera na puch. Do ubitych żółtek dodaj twaróg oraz masę kajmakową i zmiksuj krótko do połączenia się składników. Na końcu wsyp budyń śmietankowy i jeszcze raz krótko zmiksuj masę.
Gotową masę serową wylej na przygotowany spód, wyrównaj wierzch.
Sernik piecz w kąpieli wodnej. W tym celu uformuj wężyk z dużego kawałka folii aluminiowej. Folię zgnieć dłońmi i nadaj jej pożądany kształt. Tak przygotowany wężyk ułóż na dnie naczynia wolnowaru. Do naczynia wlej 500 ml wody. Woda powinna sięgać nie wyżej niż do połowy tortownicy.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.