Boczek karmelizowany 5 smaków

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 4-5
Czas na Low: 5-7
Data dodania: 2017-09-28
Boczek karmelizowany 5 smaków

SKŁADNIKI

1 kg wieprzowego boczku,
30 ml oleju roślinnego
10 szalotek, drobno pokrojonych
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
80 ml sosu sojowego
125 g cukru palmowego
3 gwiazdki anyżu
10 g przyprawy chińskiej 5 smaków
30 ml sosu rybnego

WYKONANIE

Rozgrzej łyżkę oleju na odpowiedniej patelni i zrumień boczek. Zdejmij go z naczynia i odstaw.
Na pozostałym oleju przesmaż również szalotkę i czosnek. Przełóż do misy wolnowaru Crock-Pot.
Dodaj sos sojowy, cukier palmowy, anyż, przyprawę 5 smaków i sos rybny. Dobrze wymieszaj. Umieścić wieprzowinę w sosie.
Przykryj pokrywką i gotuj na poziomie LOW przez 6-7 godzin lub na poziomie HIGH przez 4-5 godzin.
Aby uzyskać chrupiącą skórkę, wyjmij boczek z sosu i umieść na tacce w rozgrzanym piekarniku. Piecz przez 5-10 minut.

Serwuj obok dzbanka sosu, z ryżem jaśminowym gotowanym na parze. Z wierzchu posyp posiekaną dymką.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.