Wiosenny kurczak z komosą

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 4
Czas na Low: -
Data dodania: 2017-05-29
Wiosenny kurczak z komosą

SKŁADNIKI

1½ szklanki komosy ryżowej, niegotowanej
piersi z kurczaka
4 szklanki 3 szklanki bulionu z kurczaka patrz notatki
4-6 ząbków czosnku
sól i pieprz, inne suszone zioła, które lubisz wrzuciłem ½ łyżeczkę każdej suszonej pietruszki, tymianku i bazylii
Przed podaniem
1 łyżka oliwy z oliwek
1 pęczek szparagów, pokrojony w kawałki wielkości ugryzienia
150 g pesto ZOBACZ UWAGI
2½ szklanki mrożonego groszku
sok z jednej cytryny
rzeżucha, świeża pietruszka, szczypiorek lub inne zioła do przyprawienia
Parmezan

WYKONANIE

Wypłucz komosę ryżową. Pokrój piersi z kurczaka na kawałki. Umieść komosę, kurczaka, czosnek, sól, pieprz i przyprawy w misie wolnowaru Crock-Pot. Zalej 4 szklankami bulionu, przykryj i gotuj na poziomie LOW przez 3-4 godziny. Gdy komosa i mięso z kurczaka będą gotowe całość powinna być gęsta. Dodaj pozostałe 3 szklanki bulionu lub wody i wymieszaj, aby połączyć patrz uwagi - teraz zawartość misy powinna przypominać kremowe risotto. Do misy Crock-Pota dołóż pesto, groszek i sok z cytryny. Zamieszaj i przykryj, aby rozmrozić groszek. W tym samym czasie podgrzej olej na patelni - dodaj pocięte szparagi i przez 5-10 minut podsmaż, aż szparagi lekko zbrązowieją i będą delikatne. Szparagi dodaj do misy Crock-Pot i wymieszaj, aby połączyć. Gotową potrawę posyp na talerzu porcją świeżych ziół, startym serem lub oliwą z oliwek.


Uwagi
Nie dodawaj całego bulionu na raz, lepiej jest mieć pod kontrolą, czy potrawa jest odpowiednio gęsta. Pozostałych 3 szklanek bulionu również nie podawaj na raz, tylko stopniowo
Pesto ze słoiczka może być różne w smaku i gęstości, na wszelki wypadek podawaj kolejno łyżki i sprawdzaj efekt.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.