Oliwa w sprayu nonstick Mąka do oprószenia naczynia 1 cytryna 1 szklanka mąki tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka galaretki cytrynowej w proszku ⅓ szklanki niesłodzonego soku jabłkowego ⅓ szklanki gorącej wody 2 duże jajka 50 g cukru pudru
WYKONANIE
Na dnie naczynia wolnowaru umieść odwróconą pokrywkę od słoika forma babki nie powinna bezpośrednio dotykać ścianek naczynia wolnowara podczas gotowania w kąpieli wodnej. Wlej do wolnowaru szklankę wody. Formę do babki spryskaj lekko oliwą w sprayu i oprószyć równomiernie mąką. Zetrzyj skórkę z jednej cytryny i wrzuć ją do dużej misy. Jedną łyżkę skórki z cytryny pozostaw do zrobienia glazury. Otartą cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok do misy z otartą skórką. Jedną łyżkę soku również zostaw do glazury. Do misy wrzuć mąkę, suchą galaretkę cytrynową, sok jabłkowy, gorącą wodę i jaja i miksuj całość mikserem na wolnych obrotach, tak by składniki się połączyły ok jednej minuty. Zeskrob ciasto ze ścianek misy, zwiększ obroty miksera i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie ok 2-3 minuty. Przygotowane ciasto przełóż do foremki wysypanej mąką, i wygładź masę szpatułką. Foremkę umieść w wolnowarze. Pod pokrywkę włóż wykałaczkę i gotuj na poziomie HIGH przez 2-3 godziny. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone patyczek powinien być lekko wilgotny. Wyjmij foremkę z wolnowaru i poczekaj aż trochę przestygnie. Długi nóż wsuń delikatnie i przesuń go oddzielając ciasto od ścianek. Potrząśnij foremką i wyjmij babkę z formy na talerz. Aby przygotować glazurę do babki wymieszaj bardzo dkoładnie pozostały sok z cytryny, skórkę cytrynową z 1 – 2 łyżkami gorącej wody i cukrem pudrem. Przygotowaną glazurą polej babkę.
Czas na pyszny, domowy posiłek, który jest gotowy kiedy chcesz. Z cyfrowym wolnowarem Crockpot® możesz ustawić czas gotowania od 30 minut do 20 godzin, a następnie udać się do pracy, na wycieczkę lub po prostu odpocząć!
Gotowy do pracy, kiedy tego potrzebujesz: idealny dla zapracowanych. Możesz go zaprogramować na 12 godzin w przód (uwzględniając czas gotowania) i za każdym razem cieszyć się profesjonalnie ugotowanym daniem.
Crockpot Turbo Express Multicooker posiada 14 automatycznych funkcji gotowania w 1, w tym tryb super szybki – Turbo, ustawienie, które pozwala przygotować posiłki 40% szybciej*, dzięki czemu mniej czasu spędzisz w kuchni.
Crockpot CSC112X to wszechstronny wolnowar o pojemności 6,5 litra, idealny na rodzinne przyjęcia. Wyposażony w wyjmowaną misę, która nadaje się do użytku na kuchenkach indukcyjnych i gazowych. Obudowa ze stali nierdzewnej zapewnia trwałość i elegancki wygląd.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię.
Proszę się zalogować.