Babka cytrynowa z wolnowaru

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 3
Czas na Low: -
Data dodania: 2017-03-27
Babka cytrynowa z wolnowaru

SKŁADNIKI

Oliwa w sprayu nonstick
Mąka do oprószenia naczynia
1 cytryna
1 szklanka mąki tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka galaretki cytrynowej w proszku
⅓ szklanki niesłodzonego soku jabłkowego
⅓ szklanki gorącej wody
2 duże jajka
50 g cukru pudru

WYKONANIE

Na dnie naczynia wolnowaru umieść odwróconą pokrywkę od słoika forma babki nie powinna bezpośrednio dotykać ścianek naczynia wolnowara podczas gotowania w kąpieli wodnej. Wlej do wolnowaru szklankę wody. Formę do babki spryskaj lekko oliwą w sprayu i oprószyć równomiernie mąką.
Zetrzyj skórkę z jednej cytryny i wrzuć ją do dużej misy. Jedną łyżkę skórki z cytryny pozostaw do zrobienia glazury. Otartą cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok do misy z otartą skórką. Jedną łyżkę soku również zostaw do glazury.
Do misy wrzuć mąkę, suchą galaretkę cytrynową, sok jabłkowy, gorącą wodę i jaja i miksuj całość mikserem na wolnych obrotach, tak by składniki się połączyły ok jednej minuty. Zeskrob ciasto ze ścianek misy, zwiększ obroty miksera i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie ok 2-3 minuty.
Przygotowane ciasto przełóż do foremki wysypanej mąką, i wygładź masę szpatułką.
Foremkę umieść w wolnowarze. Pod pokrywkę włóż wykałaczkę i gotuj na poziomie HIGH przez 2-3 godziny. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone patyczek powinien być lekko wilgotny. Wyjmij foremkę z wolnowaru i poczekaj aż trochę przestygnie. Długi nóż wsuń delikatnie i przesuń go oddzielając ciasto od ścianek. Potrząśnij foremką i wyjmij babkę z formy na talerz.
Aby przygotować glazurę do babki wymieszaj bardzo dkoładnie pozostały sok z cytryny, skórkę cytrynową z 1 – 2 łyżkami gorącej wody i cukrem pudrem.
Przygotowaną glazurą polej babkę.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.