Świąteczna grzybowa

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 3,5
Czas na Low: -
Data dodania: 2015-12-23
Świąteczna grzybowa

SKŁADNIKI

Składniki
Grzyby suszone, 150 g
Kasza gryczana, 300 g
Olej lniany, 3 łyżki
Marchew, 3 szt duże
Seler, ½ szt
Pietruszka, 2 szt
Czosnek, 3 ząbki
Cebula, 3 szt
Natka pietruszki, ½ pęczka
Liść laurowy, 3 szt
Tymianek, 3 gałązki
Ziele angielskie, 5 szt
Śmietana 18% kwaśna, 3,5 łyżki
Pieprz, 10 ziaren
Śól, ds.

WYKONANIE

Przepis przygotowany w wolnowarze Crock-Pot DuraCeramic 6l.
Do naczynia Crock–Pot wlej olej lniany, rozgrzej go na gazie i przesmaż przekrojoną i obraną cebulę po 5 min z każdej strony. Po czasie, gdy się zarumieni – dodaj kolejno czosnek, marchew, selera, pietruszkę, kilka gałązek natki, świeże i sypkie przyprawy bez soli. Całość trzymamy na ogniu kilka minut a następnie dokładamy grzyby z wodą w której się moczyły - najlepiej odstawić je na noc przed gotowaniem i dolewamy 200 ml wody. Wolnowar Crock–Pot ustaw na poziom high i gotuj przez 3,5 godziny. W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie – zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pod koniec gotowania zahartuj i dodaj śmietanę. Zupę grzybową podawaj z kaszą gryczaną i siekaną natką pietruszki.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.