Potrawka ostry kurczak na dzikim ryżu

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 60 min
Czas na High: 1
Czas na Low: 1
Autor: Ewelina P.
Data dodania: 2015-10-18
Potrawka ostry kurczak na dzikim ryżu

SKŁADNIKI

Składniki

1,0kg udek z kurczaka bez kości
3 łyżki lubczyku
4 łyżki przyprawy do kurczaka
2 szklanki dzikiego ryżu
3 cebule
2 gałązki pomidorów cherry
125g sera mozzarelli

Zalewa

4 szklanki bulionu drobiowego
6 łyżek pikantnego ketchupu
100g koncentratu pomidorowego
1 łyżka cukru
2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
150g masła
4 ząbki czosnku

WYKONANIE

1. Zalewa
Bulion drobiowy zagotować, dodać ketchup, koncentrat, cukier, paprykę ostrą i słodką, masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i całość chwilę gotować.

2. Lubczyk wymieszać z przyprawą do kurczaka i natrzeć udka. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

3. Do wolnowaru Crock-Pot wsypać ryż, wlać połowę zalewy i wymieszać. Następnie ułożyć udka, pokrojoną w krążki cebulę i pokrojone na połowę pomidory. Zalać resztą zalewy i włączyć wolnowar na około 60 minut.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.