Świąteczna szynka w miodzie i pomarańczach

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 3-4H
Czas na Low: 6-8H
Data dodania: 2025-11-24
Świąteczna szynka w miodzie i pomarańczach

SKŁADNIKI

1,5–2 kg szynki wieprzowej w kawałku
sok z 2 pomarańczy
skórka z 1 pomarańczy
4 łyżki miodu
2 łyżki musztardy Dijon
1 cebula w piórka
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki goździków mielonych
sól, pieprz

WYKONANIE

W miseczce wymieszaj miód, sok i skórkę z pomarańczy, musztardę oraz przyprawy.
Szynkę oprósz solą i pieprzem, przełóż do wolnowaru.
Polej marynatą, dodaj cebulę i czosnek.
Gotuj do miękkości.
Po ugotowaniu możesz przelać sos na patelnię i zredukować, by zgęstniał.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.