150 g herbatników czekoladowych, utłuczonych na okruchy 30 g roztopionego masła 200 g 80% ciemnej czekolady 30 g masła 1 łyżka kakao, przesianego 400 g pełnotłustego miękkiego twarogu 150 ml śmietany 150 g cukru pudru Drobno starta skórka z 2 klementynek 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego opcjonalnie 2 duże jajka, ubite
Pomarańczowa polewa
80 g cukru pudru 2 łyżki wody 1 łyżka likieru pomarańczowego Do podania-plastry klementynek, nasiona granatu, posiekane pistacje
WYKONANIE
Wysmarować i wyłożyć dno formę do ciasta pergaminem do pieczenia. Umieścić okruchy herbatników czekoladowych w misce, dodać roztopione masło i dobrze wymieszać do połączenia składników. Łyżeczką wsypać do podstawy formy, delikatnie dociskając, aby utworzyć warstwę. Roztopić czekoladę i masło w kuchence mikrofalowej lub w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Wymieszać z przesianym kakao. Odstawić do ostygnięcia. Ser, śmietanę, cukier, skórkę z klementynki, ekstrakt pomarańczowy i jajka umieścić w misce i za pomocą miksera ręcznego lub trzepaczki ubić na gładką masę. Wlać rozpuszczoną masę czekoladową i powoli wymieszać do połączenia. Wylać na spód z herbatników i wygładzić powierzchnię. Dodać 300 ml wody dna dno misy multicookera i umieścić w nim podstawkę. Położyć 2 paski folii po przekątnej w poprzek tacy, tak aby sięgały do boków garnka, w ten sposób powstaną uchwyty do łatwego wyjmowania sernika, gdy jest gorący. Umieść masę sernikową w misie, załóż pokrywę i upewnij się, że zawór jest w pozycji zamkniętej. Wybierz ustawienie Deser - HIGH przez 35 minut. Po upływie czasu gotowania pozwól, aby ciśnienie wewnątrz naturalnie się uwolniło może to potrwać do 15 minut przed zdjęciem pokrywy. Sernik powinien mieć lekko chybotliwy środek. Jeśli niewielka ilość wody utworzyła się na wierzchu sernika, użyj rogu złożonego kawałka papieru kuchennego, aby go namoczyć, nie będzie to miało wpływu na sernik. Pozostaw sernik do lekkiego ostygnięcia w misie przed wyjęciem i umieszczeniem na drucianym stojaku. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed wyjęciem z formy. Aby zrobić glazurę pomarańczową-Obierz i cienko pokrój 2 klementynki, z których usunąłeś skórkę. Umieść je na sicie i pozostaw do odsączenia. Na małej patelni podgrzać cukier i wodę, aż się rozpuszczą. Zwiększyć ogień do bulgotania, kontynuować gotowanie, aż płyn zmieni kolor na jasnobursztynowy. Zdjąć z ognia i ostrożnie wmieszać likier pomarańczowy. Zachowaj ostrożność, ponieważ płyn może bulgotać i pryskać. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Ułóż plastry klementynek na wierzchu sernika. Polej polewą pomarańczową, udekoruj pestkami granatu i posiekanymi pistacjami.
Czas na pyszny, domowy posiłek, który jest gotowy kiedy chcesz. Z cyfrowym wolnowarem Crockpot® możesz ustawić czas gotowania od 30 minut do 20 godzin, a następnie udać się do pracy, na wycieczkę lub po prostu odpocząć!
Gotowy do pracy, kiedy tego potrzebujesz: idealny dla zapracowanych. Możesz go zaprogramować na 12 godzin w przód (uwzględniając czas gotowania) i za każdym razem cieszyć się profesjonalnie ugotowanym daniem.
Crockpot Turbo Express Multicooker posiada 14 automatycznych funkcji gotowania w 1, w tym tryb super szybki – Turbo, ustawienie, które pozwala przygotować posiłki 40% szybciej*, dzięki czemu mniej czasu spędzisz w kuchni.
Crockpot CSC112X to wszechstronny wolnowar o pojemności 6,5 litra, idealny na rodzinne przyjęcia. Wyposażony w wyjmowaną misę, która nadaje się do użytku na kuchenkach indukcyjnych i gazowych. Obudowa ze stali nierdzewnej zapewnia trwałość i elegancki wygląd.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię.
Proszę się zalogować.